Reakce společnosti PRO-BIO, s.r.o. na informaci
o výskytu glutamátu sodného v bujónech zn. BIOLINIE


Webové servery stream.cz a chemievjidle.cz, které se věnují problematice kvality potravin, zveřejnily informace o skrytém přidávání glutamátu sodného do potravin. Výrobci ho nepřímo na obale výrobku uvádějí pod různými názvy například kvasnicový extrakt, kvasnicový výtažek či bílkovinný hydrolyzát. Webové stránky portálu chemievjidle.cz uvádí na svých stránkách konkrétní fotografie těchto produktů, mezi nimiž zveřejňuje i bujóny BIOLINIE, v jejichž složení je i zmiňovaný kvasnicový extrakt.
Prodejce výrobku firma PRO-BIO, s.r.o. podává vysvětlení k této kauze, aby ujistila své zákazníky, že BIOLINIE bujóny s obsahem kvasnicového extraktu jsou zcela v pořádku a v souladu s platnou legislativou pro výrobu biopotravin.
"Je nutné zdůraznit, že kvasnicový extrakt je přírodní složka a nejedná se o látku zvýrazňující chuť jako je glutamát sodný a jiné intenzifikátory aroma, které musí být na obale uvedeny pod kódem E (E 620-E 640). Extrakt má sám o sobě velmi silnou chuť, zatímco uměle vyrobené glutamáty chuť daného výrobku pouze zesilují", doplňuje Ing. Eva Kallasová.
Kvasnicový extrakt se vyrábí ze stejných kvasnic, jaké se používají při výrobě piva, vína nebo kvásku na pečení chleba. Při výrobě extraktu dochází k enzymatické nebo kyselé hydrolýze bílkovin na látky dodávající extraktu jeho typickou chuť. Kvasnicový extrakt má velmi silnou chuť, proto se do výrobků přidává jen ve velmi malých množstvích.
Kvasnicový extrakt je bohatý na aminokyseliny, sacharidy, vitamíny i minerální látky a také přirozeně obsahuje glutamát, stejně jako jiné běžně konzumované potraviny – rajčata, hrášek, houby a některé druhy sýrů. "Pro představu - kvasnicový extrakt má přirozený obsah glutamátu okolo 5 %. Například jedno rajče obsahuje dvakrát více glutamátu než hrnek bujónu připravený pouze z kvasnicového extraktu. Pokud by tedy měl být výtažek z kvasnic považován za látku zvýrazňující chuť, potom by měly být i tyto běžné potraviny s obsahem glutamátu označovány jako dochucovadla", říká Ing. Eva Kallasová.
Glutamát se přirozeně vyskytuje i ve slinách a mateřském mléce a to bez ohledu na to, jaké potraviny konzumujeme. Umělé přidávání glutamátu sodného do biopotravin je ze zákona zakázáno.
"Mrzí nás, že informace, které se objevují v médiích jsou neúplné a zavádějící. Polovičaté informace poškozují nejen naši firmu, ale celé ekologické zemědělství a ostatní výrobce biopotravin. Samotným výrobcům pak média nedávají žádný prostor pro vyjádření a vysvětlení, jaká je úplná skutečnost", dodává výkonná ředitelka společnosti PRO-BIO, s.r.o. Jana Lysáková.

Odkazy:
http://www.stream.cz/adost/10000618-dobre-utajene-glutamaty
http://www.chemievjidle.cz/bujon/bujon-zeleninovy-pro-bio
EURASYP (European Association for specialty yeast products) – Evropská asociace pro speciální produkty z kvasnic.
http://www.yeastextract.info/

 

 
     
 

Bazalkovy bujon

BIOLINIE Bazalkový bujon

Jedinečný chuťově velmi zajímavý výrobek na českém trhu. Bazalkový bujón je vhodný k přípravě lahodného vývaru nebo také k dochucení různých zeleninových či masových pokrmů, rýže, těstovin, omáček a pokrmů z hub. Tento bujón je vyroben výhradně ze surovin v biokvalitě. Neobsahuje glutamát sodný ani další pro zdraví nevhodné látky.

SLOŽENÍ: Dehydratovaný výrobek - přírodní mořská sůl, kvasnicový extrakt*, olej rostlinný*, sušená zelenina* (bazalka*, cibule*, mrkev*, celer*, petržel*, majoránka*), rýžová mouka*, kukuřičný škrob*, miso* (sója*, rýže*, voda, sůl, koji), koření*

*/ z ekologického zemědělství



hovezi bujon

BIOLINIE Hovězí bujon

Univerzální bujón, který můžete použít jako hovězí vývar nebo na dochucení různých druhů polévek, omáček a šťáv k masu. Velice dobře se dá použít také pro dochucení rýže nebo těstovin.

Jeho masovou chuť harmonicky doplňuje vhodně zvolená bio zelenina, především cibule, celer, mrkev a česnek. Z jedné kostky lze připravit půl litru vývaru.Tento bujón je vyroben výhradně ze surovin v biokvalitě. Neobsahuje glutamát sodný ani další pro zdraví nevhodné látky.

SLOŽENÍ: Dehydratovaný výrobek - přírodní mořská sůl, kvasnicový extrakt*, olej rostlinný*, sušená zelenina* (cibule*, mrkev*, celer*, česnek*, rozmarýn*), hovězí maso*, rýžová mouka*, kukuřičný škrob*, miso* (sója*, rýže*, voda, sůl, koji), koření*

*/ z ekologického zemědělství



BIOLINIE zeleninový bujón bujon zelenonovy

  • bez glutamátu sodného
  • výrobek neobsahuje barviva, aromata a škodlivá éčka.

BIOLINIE  zeleninový bujón je vyroben výhradně ze surovin v biokvalitě. Neobsahuje glutamát sodný ani  barviva, aromata a škodlivá éčka. Zeleninový bujón plnohodnotně nahrazuje na přípravu složitý zeleninový či masový vývar. Použít jej můžete do polévek, omáček, zeleninových pokrmů a těstovinových pokrmů.
Složení: přírodní mořská sůl, kvasnicový extrakt*, olej rostlinný palmový*, kukuřičný škrob*, dehydrovaná zelenina v proměnlivém poměru 6% (cibule, mrkev, celer, petržel, česnek)*,  koření*
z ekologického zemědělství.

Zeleninový vývar s tvarohovými kuličkami
80 g měkkého tvarohu, 15 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce strouhanky, mořská sůl, muškátový oříšek, zelené bylinky (pažitka, petrželka, bazalka, apod.), 2 kostky BIOLINIE zeleninového bujónu – na 1 l vývaru.
Žloutek utřeme do pěny se změklým máslem, tvarohem a solí, přidáme strouhanku, jemně nasekané bylinky a necháme chvíli odpočinout. Tvoříme malé knedlíčky, které zavaříme do osolené vařící vody, vaříme 4 minuty. Scedíme a vložíme do vývaru. Do polévky můžeme přidat také zeleninu dle vlastního výběru.

bujkur

BIOLINIE kuřecí bujón

Jediný kuřecí bujón v bio kvalitě na českém trhu. Neobsahuje glutamát sodný ani další pro zdraví nevhodné látky. Jeho chuť harmonicky doplňuje vhodně zvolená bio zelenina, především cibule, celer, petržel a česnek. Je vhodný na dochucení polévek, omáček, ideální je pro přípravu rýžových pokrmů či masových směsí. Z jedné kostky lze připravit půl litru vývaru.