BIOLINIE Kozí mléko sušené 100%

Kozí mléko – elixír krásy a dlouhověkosti

Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. V posledních letech se o kozím mléku začíná opět mluvit a přisuzují se mu téměř zázračné účinky. Čím to je? Právě jeho jedinečným složením. Ze světových výzkumů vyplývá, že kozí mléko pozitivně působí na lidský organizmus a pomáhá léčit mnohé civilizační choroby dnešní doby. Od kravského mléka se nepatrně liší čistě bílou barvou, což je způsobeno absencí betakarotenu, který způsobuje smetanové zabarvení a svou typickou chutí.

Pozitivní účinky kozího mléka

  • Kozí mléko je cenné pro svoji lehkou stravitelnost. Obsahuje méně tuků a více bílkovin. Působí příznivě při onemocněních trávicího traktu a „přidružených orgánů" (játra, slinivka) Zde se kladně projevuje zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka.
  • Stres a migrény - Mnoho žen, které trpí migrénou, se vyléčí nebo se jejich stav výrazně zlepší, když ze svého jídelníčku vyloučí kravské mléko a výrobky z něj a nahradí je výrobky z mléka kozího. Ukázalo se také, že je přírodním lékem pro nervovou soustavu, jeho pravidelné používání vede k odstranění nervových poruch. Může odstraňovat i důsledky stresu, úzkosti a poruch koncentrace.
  • Alergie - Při vzniku dětských alergií se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce. Uvádí se, že lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišné složení a odlišný podíl bílkovinných frakcí, je snášeno bez problémů nejen u dětí, ale i u dospělých.
  • Revmatické bolesti - Vykazuje protizánětlivé účinky, protože posiluje imunitní systém.
  • Kožní alergie (ekzémy) - Zde především pomáhají koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj. Významně reguluje vlhkost pleti.
  • Prevence nádorových onemocnění - Existují názory, že kozí mléko i zde hraje aktivní roli. Například bylo pozorováno, že organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neonemocní rakovinou. Zajímavé pozitivní výsledky jsou též z pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko. Podobně bylo ve Francii úspěšně prokazováno snížení rizika opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů.
  • Zlepšuje imunitní systém a celkovou kondici

Nutriční význam kozího mléka

Kozí mléko je biologicky cenným nápojem, který obsahuje minerální soli, množství vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi zinku, manganu, titanu, chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou. Množství bílkovin je vyšší než v kravském mléku, důležitý rozdíl však spočívá v jejich složení, to je pravděpodobně důvod, proč organizmus některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe než mléko kravské. Lepší stravitelnost je způsobená rozměry a složením tukových částic, které se podobají mléku mateřskému. Tuk kozího mléka je přirozeně homogenní a tím lépe stravitelný, čímž nedochází k tak rychlé arterioskleróze krevních stěn a vlásečnic. Kyselina kaprilová a kaprínová pomáhá činnosti žláz s vnitřní sekrecí při léčení intestinálních koronárních poruch dříve narozených dětí. Kazeín kozího mléka má víc aminokyselin glycinu, méně argininu a méně aminokyselin, které obsahují síru, zvlášť metioninu, než kravské mléko.

Návod na přípravu Kozího mléka

Na přípravu 100 ml mléka použijeme 10g (3 čajové lžičky) sušeného kozího mléka, které rozmícháme v malém množství vlažné vody a doplníme studenou nebo horkou vodou dle vlastního výběru.
Doporučujeme použít mixér.

Sušené kozí mléko lze použít na přípravu:

  • lahodných mléčných nápojů a koktejlů
  •  bílé kávy
  •  na vaření, k přípravě polévek, omáček a pudinků
  •  na pečení do těsta
  • v kombinaci s cereáliemi na přípravu výživných snídaní